Speed pedelec / snelle e-bike
Steeds meer mensen gebruiken de speed pedelec, ook wel high speed e-bike of snelle e-bike genoemd, voor woon-werkverkeer. Vooral over de wettelijke regels aangaande dit type elektrische fiets bestaat bij veel mensen onduidelijkheid. Hierna wordt ingegaan op eigenschappen van en regels voor de speed pedelec.
Snelheid
De motor van de speed pedelec ondersteunt tot een maximale snelheid van 45 km/h. Om deze 45 km/h te bereiken moet echter behoorlijk doorgetrapt worden. De kruissnelheid ligt ergens tussen de 30 en 40 km/h. De snelheid die kan worden bereikt hangt niet alleen af van de ondersteuning maar ook van de omstandigheden. Binnen de bebouwde kom mag maximaal 25 km/h worden gereden. Als bij een ongeval blijkt dat de snelheid hoger lag kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren. Verder kan het vooral in een stedelijke omgeving lastig zijn een constante hoge snelheid te fietsen.
Helm
Vanaf 2017 geldt voor bestuurders van een speed pedelec een helmplicht omdat vanaf die tijd de speed pedelec als bromfiets wordt gezien. De helm die zal moeten worden gedragen is lichter dan een normale bromfietshelm maar zwaarder dan de normale fietshelm.
Rijbewijs
Voor de speed pedelec is een tenminste een AM-rijbewijs (brommerrijbewijs) verplicht.
Kenteken
Tot 2017 is de speed pedelec een snorfiets en is daarom een blauw kentekenplaat verplicht. Na 2017 is de speed pedelec een bromfiets en zal deze dus van een gele kentekenplaat moeten worden voorzien. De tenaamstelling van het kenteken kost ongeveer 100 euro.
Verzekering
Voor de speed pedelec is net als voor een snorfiets en een bromfiets tenminste een WA verzekering verplicht.
Fietspad
Momenteel mag met een speed pedelec op een verplicht en onverplicht fietspad worden gereden. Er bestaat nog onduidelijkheid over de vraag of dit zo moet blijven of dat deze fietsers naar de rijbaan moeten.
Actieradius
De actieradius van een snelle e-bike is in de meeste gevallen kleiner dan die van een normale elektrische fiets doordat er meer van de accu wordt gevraagd. Momenteel kan gemiddeld bijna een uur met de accu worden gereden. Behalve van de motor en de accu hangt het echter van veel andere factoren af hoe lang precies kan worden doorgefietst, denk hierbij aan het aantal keren dat moet worden geremd/opgetrokken, het wegdek, het gewicht van de bestuurder en de wind.
Prijs
Het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste speed pedelec is groot. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de capaciteit van de accu maar ook de motor, het display en de overige onderdelen van de fiets zorgen voor het verschil in prijs.
Beste koop
Van de zeven geteste speed pedelecs (test fietsersbond april 2016) werden de Gazelle Cityzen Speed en de Riese & Müller Roadster verkozen als beste snelle e-bikes.
Update 2020
Volgens een test van speed pedelecs van het AD uit 2019 is de Strömer ST3 de beste snelle elektrische fiets in de categorie boven de 5000 euro en de Specialized Vado 6.0 de beste in de categorie tot 5000 euro.