Telefoonhouders voor op de fiets
Per 1 juli 2019 is het niet toegestaan mobiele elektronische apparaten bedoeld voor communicatie en/of informatieverwerking zoals een telefoon, gps of camera in de hand te houden of tussen oor en schouder te klemmen als je aan het fietsen bent. Doe je dit wel dan riskeer je een boete van 95 euro. Voor snor- en bromfietsers is de boete zelfs 160 euro. Naast veiligheid is er sinds deze datum dus nog een goede reden om gebruik te maken van een telefoonhouder op de fiets. Lees hieronder verder over dit onderwerp of kijk en vergelijk direct de telefoonhouders van webwinkels zoals de als goed geteste SKS Compit en SP Connect.
Op welke manier mag je je telefoon wel gebruiken op de fiets?
Als je stilstaat en het verkeer niet in gevaar brengt mag je je telefoon of ander apparaat wel vasthouden en gebruiken. Tijdens het fietsen mag je je telefoon alleen bedienen als deze in de houder zit en je het verkeer niet in gevaar brengt. Als je dus bijvoorbeeld een alternatieve route wilt accepteren kun je dit gewoon met de hand doen zolang het apparaat maar in de houder blijft. Met een telefoonhouder heb je dus tijdens het fietsen meer aan je telefoon dan wanneer je deze in je zak moet houden.
Waar op te letten bij de aanschaf van een telefoonhouder voor op de fiets?
Sinds het verbod op het vasthouden van een telefoon of ander apparaat tijdens het fietsen worden er veel telefoonhouders te koop aangeboden van goedkoop tot duurder. Meer betalen voor een fietsonderdeel zonder dat je de extra kosten terugziet in een betere kwaliteit of een mooier design wil niemand. Echter, iets meer betalen voor een telefoonhouder die er goed uitziet en praktisch is in gebruik verkiezen de meeste mensen boven een dagelijkse ergernis aan een telefoonhouder die niet goed functioneert. Het is daarom zinvol even stil te staan, zeker als je nu op de fiets zit zonder telefoonhouder ;-), bij de belangrijke eigenschappen die de aan te schaffen telefoonhouder moet hebben om straks fluitend in plaats van vloekend rond te fietsen.
Is het scherm goed te zien en te bedienen?
Sommige telefoonhouders, vooral universele telefoonhouders, bedekken een deel van het scherm om de telefoon vast te klemmen. Hierdoor kun je niet meer het gehele scherm zien en kun je ook niet meer overal bijkomen zonder de telefoon uit de houder te nemen. Uiteraard is dit niet wat je wilt dus let op dat je deze telefoonhouders links laat liggen (of rechts als ze rechts liggen ;-)), niet kopen in ieder geval.
Worden knoppen en uitgangen van je telefoon niet geblokkeerd?
Sommige universele telefoonhouders kunnen op de klemposities knoppen, usb of koptelefoonaansluiting blokkeren waardoor je niet meer alles met je telefoon kunt doen wanneer deze in de houder zit.
Zit de telefoon stevig in de houder?
Wat je zeker ook niet wilt is dat wanneer je over de kasseien hobbelt je telefoon uit de houder komt en zwaar beschadigd raakt of total loss moet worden verklaard. Ok, je zult niet dagelijks over kasseien fietsen maar het kan niet de bedoeling zijn dat een stoeprand of een gaatje in de weg het angstzweet doen uitbreken.
Is de telefoon makkelijk in de houder te plaatsen en is deze ook weer makkelijk uit te nemen?
Dat je telefoon stevig in de houder zit is mooi maar je wilt je telefoon natuurlijk wel makkelijk en snel in de houder kunnen plaasten en even gemakkelijk weer uitnemen. Als je hiervoor twee handen nodig hebt dan heb je wel een probleem als je zojuist een ijsje hebt gekocht waarvan gelet op de druipers de consumptie geen uitstel kan lijden.
Is de telefoonhouder in meerdere posities in te stellen?
Sommige telefoonhouders zijn draaibaar en op meerdere posities op het stuur te installeren terwijl andere telefoonhouders deze eigenschappen in mindere mate hebben of in het geheel ontberen.
Houdt het ontwerp van de telefoonhouder rekening met weersinvloeden?
Na regen komt zonneschijn dus je kunt ervan uitgaan dat je beide zult meemaken als je op de fiets zit. Veel nieuwe telefoons zijn zelf al waterdicht zodat de waterdichtheid van een telefoonhouder in dat geval geen pluspunt is maar als je telefoon deze eigenschap niet heeft en je fietst niet alleen op zonnige dagen, is het wel een wenselijke feature. Als je vooral op zonnige dagen fietst is het misschien weer handig als de telefoonhouder zonwerend is.
Heeft de telefoonhouder een powerbank?
Als je je telefoon veel gebruikt bijvoorbeeld doordat deze tijdens een langere fietstocht als navigatie dient, kan het handig zijn extra accucapaciteit tot je beschikking te hebben. Een telefoonhouder met ingebouwde powerbank is in dit geval misschien een goed idee.
Heeft de telefoonhouder ingebouwde verlichting?
Wil je zoveel mogelijk functies in één apparaat hebben zitten? Sommige telefoonhouders hebben de fietsverlichting ingebouwd zodat je minder dingen op je stuur hoeft te installeren.
Heeft de telefoonhouder een ingebouwde fietsbel?
Natuurlijk is het ook mogelijk de fietsbel in de telefoonhouder te verwerken en dit wordt dan ook door sommige telefoonhouderproducenten gedaan. Die oude lelijke roestende fietsbel is verleden tijd met een dergelijk houder.
Heeft de telefoonhouder een ingebouwde speaker?
Als je telefoon zelf geen goede speaker heeft kan het handig zijn een telefoonhouder met ingebouwde speaker te kopen. De route-instructies zijn dan beter verstaanbaar en je favoriete muziek zal beter klinken.
Heeft de telefoonhouder extra opbergruimte?
Als je in je kleding weinig ruimte hebt voor sleutels, pasjes, geld en andere kleine spullen bieden sommige telefoonhouders de oplossing: extra opbergruimte. Waarschijnlijk niet echt een belangrijk kenmerk maar als je graag op een nudistencamping rondfietst misschien wel essentieel.
Hoe ziet de telefoonhouder eruit?
Misschien vindt niet iedereen dit belangrijk maar als je erom geeft enigszins stijlvol door het leven te gaan doet een lelijke telefoonhouder op je hippe fiets pijn aan je ogen. Vooral als je geen telefoon in de houder hebt staan wil je waarschijnlijk dat de telefoonhouder zo min mogelijk opvalt.
Telefoonhoudertest
Meerdere instanties hebben telefoonhouders getest maar er blijven natuurlijk steeds nieuwe modellen bij komen. Als je let op de hiervoor beschreven kenmerken kun je ook van niet geteste modellen vaak wel ongeveer een beeld vormen of deze wel of niet aan je eisen voldoet. Wil je er zekerder van zijn dat de telefoonhouder een goede is, kijk dan vooral naar de modellen die hierna genoemd worden en die als goed of best getest uit de bus zijn gekomen.
Uit een test van de fietsersbond van tien telefoonhouders komen drie als goed geteste houders: de universele SKS Compit, SP Connect en de Quad Lock waarbij de voorkeur uitgaat naar de SKS Compit. Het gaat om houders waarbij een telefoonspecifiek hoesje moet worden gebruikt. In geval van de SKS Compit kun je als er geen specifiek hoesje voor je telefoon is gebruikmaken van een universal cover`. Ook kun je bij deze houder een accupack aanschaffen.
Volgens wielrenner.eu heeft de Hama telefoonhouder de beste prijs/kwaliteit verhouding. Voor een iets duurder alternatief wordt de Lifeproof LifeActiv geadviseerd, vooral vanwege de makkelijke bevestiging. Als voordelige koop wordt een universele telefoonhouder geadviseerd die op vier hoeken klemt. Ook is men op deze website positief over het merk Topeak.
Voor iPhone en Samsung adviseert Bikevision een top vijf van telefoonhouders bestaande uit de Vebics, de GUB G86 en de Floveme en Quad Lock.
Het Algemeen Dagblad beoordeelt dat er van zes geteste telefoonhouders twee boven de zeven scoren: Lynx Silicone Bicycle Phone Holder (7,5) en Bike Tie (7,2).
Om welke regels gaat het en waar kun je ze vinden?
Als je zelf precies wilt weten wat de up-to-date regels omtrent 'fiets en telefoon' zijn, kun je deze vinden op de website van de overheid. Het gaat met name om het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) artikel 61a en artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW).
RVV artikel 61a
Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.
WVW artikel 5
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
WVW artikel 5a
1. Het is een ieder verboden opzettelijk zich zodanig in het verkeer te gedragen dat de verkeersregels in ernstige mate worden geschonden, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is. Als zodanige verkeersgedragingen kunnen de volgende gedragingen worden aangemerkt:
[...] k.tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden; [...]
WVW artikel 6
Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.
Conclusie
Maak je wel eens gebruik van je telefoon tijdens het fietsen of zou je dat willen doen? Doe dit alleen als je telefoon in een telefoonhouder zit en voorkom daarmee dat je anderen en jezelf in gevaar brengt en/of dat je een boete krijgt die hoger is dan de kosten van een telefoonhouder. Voor minder dan twintig euro heb je al een goed functionerende universele telefoonhouder. Wil je dat je telefoonhouder een hogere kwaliteit heeft en/of meer functies heeft zoals een powerbank, fietsverlichting, speaker, fietsbel of opbergruimte? Dan is een van deze duurdere modellen misschien iets voor jou.