Fietszitjes
Wat is er prettiger dan op een mooie lente- of zomerdag de natuur in te fietsen? Om ook kleine kinderen mee te kunnen nemen heb je een oplossing nodig. Op Cuba zie je veel zelfgemaakte houten kinderzitjes. Hoewel dit op het eerste gezicht prima lijkt te werken worden in Europa op veiligheid geteste oplossingen aangeboden zoals fietsstoeltjes (voor of achter), bakfietsen en fietsaanhangers. In dit artikel wordt verder ingegaan op fietsstoeltjes.
Leeftijd
Hele jonge kinderen die nog niet zelf kunnen zitten mogen nog niet in een fietsstoeltje worden gezet. Om toch te kunnen fietsen met een baby, kan deze in een autostoeltje in een bakfiets worden geplaatst. Zodra een kind zelf kan zitten, is een voorzitje het meest geschikt omdat je er dan het beste zicht op hebt. Omdat een te groot gewicht aan het stuur niet prettig fietst en de voorzitjes niet geschikt zijn voor zwaardere kinderen, kan voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar het beste een achterzitje worden gekozen. Zodra de combinatie kind - fietsstoeltje zwaarder wordt dan 25 kilo, is het tijd voor een eigen fiets of een andere oplossing zoals bijvoorbeeld een aanhangfiets.
Fietsstoeltje voor
Kinderzitjes voorop zijn geschikt voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten tot de leeftijd van een jaar of drie. Dit soort fietszitjes zijn belastbaar tot 15 kilo. Om het kind te beschermen tegen wind en regen zijn er windschermen en regenhoezen verkrijgbaar. Ook zijn er soms extra kussens te koop voor extra comfort. Omdat het sturen wat lastiger wordt met een voorzitje, kiezen sommigen ervoor een mamafiets / moederfiets met extra breed stuur aan te schaffen.
Fietsstoeltje achter
Een fietszitje achterop fietst prettiger dan een fietszitje voorop. Voor mannen kan het overigens wel even wennen zijn dat ze bij het afstappen niet hun been over de bagagedrager kunnen zwaaien. De achterzitjes zijn bedoeld voor kinderen tot 15 (klasse A15) of 22 (klasse A22) kilo. Als de bagagedrager het toelaat (in de meeste gevallen niet), kunnen ook fietsstoeltjes voor nog zwaardere kinderen worden gebruikt. Omdat moderne fietsen niet altijd nog voorzien zijn van een bagagedrager, zijn er ook fietszitjes die aan de zadelbuis worden bevestigd. Om een fietsstoeltje ook op een andere fiets te kunnen gebruiken kan het handig zijn een tweede bevestigingsset te kopen.
Veilige fietsstoeltjes
Het meest belangrijke aspect van fietsstoeltjes is de veiligheid. In Europa bestaat de EN14344 norm welke de veiligheid van een fietsstoeltje die voorzien is van deze code garandeert. Ook zelf kun je bij het kopen van een fietsstoeltje op bepaalde kenmerken letten. Zo is het natuurlijk belangrijk dat je kind zowel onder als boven vastzit en de minimaal 20 milimeter brede gordels niet zelf kan openen. Verder kun je letten op de stevigheid, scherpe randen, beklemmingsrisico's, de beveiliging van de voeten en de aanwezigheid van reflectoren/stickers. Vooral bij oudere fietszitjes kan een combinatie van slechte of ontbrekende riemen bij het kruis en slechte of ontbrekende beveiliging van de voeten het risico op een voet tussen de spaken meebrengen. Omdat jasbeschermers niet erg stevig zijn, is het beter de veiligheidsset van bijvoorbeeld Bobike te gebruiken of als de bevestiging van het fietsstoeltje het toelaat een stevige fietstas. De veiligste gordels zijn de gordels die alleen met twee onafhankelijke handelingen tegelijkertijd kunnen worden geopend. Bij fietsstoeltjes voor achterop de fiets wordt het zwaartepunt weergegeven. Dit punt moet voor de as van het achterwiel komen te zitten. Het fietszitje moet dus niet te ver achterop het bagagerek worden gemonteerd.
Comfort en gebruiksgemak
Om het trillen van een fietszitje te voorkomen kun je een minder hobbelige route kiezen, minder hard rijden, de banden minder hard oppompen of een fiets met extra dikke banden kopen zodat je de banden nog zachter kunt laten. Om het doorgeven van de trillingen tegen te gaan kun je een kussen in het fietsstoeltje leggen.
Parkeer je fiets in de zomer uit de zon. Vooral zwarte fietszitjes kunnen in de zon erg heet worden.
Monteer een speelgoedstuurtje zodat je kind iets te doen heeft onderweg.
Gebruik een dubbele standaard zodat je je kind makkelijker in het zitje kunt zetten.
Koop een mamafiets met een extra breed stuur en eventueel een Steco pin-up waarmee het zadel naar achteren kan worden verplaatst voor extra ruimte.
Kooptips en beste fietsstoeltjes
Volgens de Consumentenbond zijn er geen slechte fietsstoeltjes te koop. Bij de voorzitjes komt de Hamax Observer als beste uit de test en bij de achterzitjes de Hamax Caress. Beter verkrijgbaar en beoordeeld als beste koop zijn de Bobike One Mini (fietsstoeltje voorop) en de Bobike One Maxi (fietsstoeltjes achterop).