Racefiets kooptips
Ben je van plan een (nieuwe) racefiets te kopen? Lees dan eerst de aanschaftips in dit artikel. Bij de aanschaf van een racefiets zijn er enkele dingen waarop moet worden gelet om mogelijke miskoop te voorkomen. Hierna wordt ingegaan op deze aandachtspunten.
Nieuw of tweedehands
Bij veel producten kan veel geld worden bespaard door een tweedehands exemplaar te kopen. Ook bij een racefiets kan dit het geval zijn. Je moet echter wel bedenken dat een racefiets niet kan worden vergeleken met een kast. Bij racefietsen is sprake van veel meer technische ontwikkeling waardoor oudere fietsen niet meer up-to-date zijn. Nieuwe uitvindingen komen meestal eerst in de duurdere modellen terecht en later ook in de goedkopere modellen. Het kan natuurlijk zo zijn dat het je niet uitmaakt of je racefiets voorzien is van de laatste snufjes. Er zijn echter zaken, zoals bijvoorbeeld het gebruik van carbon, die niet alleen het uiterlijk van de fiets wijzigen maar ook de eigenschappen waaronder het gewicht. Naar mijn idee kan een tweedehands racefiets een goede koop zijn als deze nog vrij nieuw is en je de verkoper vertrouwt zodat je later geen onverwachte barstjes of scheurtjes tegenkomt.
Frame - aluminium of carbon
De professionals zijn massaal overgestapt op carbon in de eerste plaats vanwege het lagere gewicht maar volgens velen ook vanwege de rij-eigenschappen. Een goed frame van carbon is echter duurder dan een goed frame van aluminium. Zeker nu de populariteit van aluminium raceframes behoorlijk is ingezakt, kun je een goed aluminium frame soms voor relatief weinig geld op de kop tikken. Over de duurzaamheid van beide materialen lopen de meningen uiteen. De meesten benadrukken dat je van beide materialen een slecht of een goed frame kunt maken. Als je de kans hoog inschat dat je een keer onderuit zult gaan met je fiets en geen zin hebt ineens een nieuw frame te moeten kopen is het wellicht verstandig voor aluminium te gaan. Hoewel aluminium kan scheuren is de kans meestal wel wat kleiner dat het frame door een enkele valpartij onbruikbaar is. Wil je echter een zo licht mogelijke fiets die er ook nog eens modern uitziet en de beste rij-eigenschappen heeft, dan ligt de keuze voor carbon voor de hand. Een combinatie van beide materialen is ook mogelijk; veel aluminium racefietsen hebben een voorvork van carbon.
Budget racefiets
Om te kunnen genieten van wielrennen is het zeker niet noodzakelijk heel veel geld uit te geven. Vooral onder fietsen met minder grote merknamen kun je ook bij lagere prijsklassen exemplaren met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding tegenkomen. Ook van een goedkope racefiets onder de 600 euro kun je veel plezier hebben. Fietsen in deze prijsklasse zijn meestal ongeveer 10 kilo, hebben een aluminium frame en de versnellingen zijn vaak van Shimano Sora of Claris. Voor andere onderdelen wordt ook vaak eigen merk gebruikt. De goedkoopste modellen hebben meestal een stalen voorvork terwijl de duurste modellen een voorvork van carbon hebben.
Zoals bij veel producten het geval is kun je ook bij racefietsen meer kwaliteit verwachten naarmate de fiets duurder is. Fietsen in de prijscategorie 600 tot 900 euro zijn met 9 tot 10 kilo meestal iets lichter maar nog wel voorzien van een aluminium frame in combinatie met een carbon voorvork. Op modellen van de bekende merken (zoals Cannondale, Giant, Scott, Specialized en Trek) kom je nog de goekopere onderdelen van Shimano Claris, Sora en Tiagra tegen, terwijl je op minder bekende merken onderdelen van Shimano 105 of SRAM APEX kunt tegenkomen. In deze prijscategorie worden de volgende fietsen als kooptips genoemd:
Onder de racefietsen in de prijsklasse 900 tot 1200 euro zitten behoorlijk goede fietsen. Sommige fietsen in deze prijscategorie hebben een frame van carbon, maar het zijn vaak de aluminium fietsen die uitmunten in kwaliteit, zowel wat betreft frame als wat betreft onderdelen. Deze fietsen zijn vaak maximaal 9 kilo waarbij sommige modellen voor een bepaalde specialiteit zijn ontworpen. Onderdelen zijn onder meer van Shimano Tiagra, Shimano 105 of zelfs Shimano Ultegra naast andere eigen merk onderdelen zoals bijvoorbeeld het zadel.